De Finse Lappenhond

Karakter

De Finse Lappenhond, ook wel Lapinkoira genaamd, is prima geschikt als huishond. Over het algemeen zijn ze vriendelijk voor mensen en ook met andere honden kunnen ze vaak prima omgaan. Het is echter niet zo dat ze ook met alle honden goed kunnen opschieten en zeker reuen willen nog wel eens laten zien dat zij de baas zijn.

Finse Lappenhonden zijn van oorsprong herders, hierdoor blijven ze bij een wandeling meestal in de buurt en willen ze graag luisteren naar de baas. Ze hebben echter door hun oorspronkelijke taak waarbij ze vaak zelfstandig hebben moeten werken wel een flinke dosis eigenwijsheid geërfd. Dit wil zeggen dat ze vaak prima willen luisteren, maar ze moeten wel de noodzaak ervan inzien. Een paar keer achter elkaar gaan zitten omdat de baas dat zegt is prima te doen, maar als ze daarna datzelfde kunstje eindeloos moeten herhalen, willen ze wel eens denken bekijk het maar.

Qua beweging voelen ze zich toch het beste thuis bij lange losloopwandelingen. Af en toe iets minder kan best, maar zeker niet vaak achter elkaar. Een tevreden Lap met voldoende beweging is een stuk prettiger in huis dan een Lap die zijn energie niet kwijt kan. Een Finse Lappenhond die zijn energie kwijt is, is in huis vrij rustig. Over het algemeen kunnen ze ook vrij goed loslopen, er zijn er echter ook die een flinke dosis jachtinstinct hebben.

Gebruiksdoel

Vroeger werd de Lapinkoira door de Samen gebruikt om de rendieren te hoeden. Ook werden ze gebruikt om de kinderen warm te houden.

Nu in Nederland worden ze daarvoor niet gebruikt. Ze vinden het wel leuk om met de baas bezig te zijn. Een leuke cursus zouden ze geweldig vinden. Van Flyball, behendigheid of speuren tot gehoorzaamheid en schapenhoeden, zijn allemaal dingen die ze leuk zouden kunnen vinden. Het belangrijkste is echter om afwisseling in de training te houden, dan vindt de Finse Lappenhond het het leukste.

Joal's Pohjantähti Britta Helmi en Guinevere-Kukkalbmi

Reacties zijn gesloten.